Oldtidskundskab er et-årigt, obligatorisk fag på STX og på Favrskov Gymnasium er det placeret i 2.g. Selvom navnet lyder støvet, så er oldtidskundskab i dén grad et aktuelt og levende fag!
I oldtidskundskab beskæftiger vi os nemlig med antikke tekster og monumenter fra den oldgræske og romerske verden. Du lærer spændende myter at kende, læser skæbnesvangre tragedier og stifter bekendtskab med den europæiske litteraturs ældste værker Iliaden og Odysséen. Derudover møder du de store antikke filosoffer og får blik for den antikke kunst.
Gennem forståelsen af den græsk-romerske verden, vil du opleve, at du faktisk også kommer til at forstå din egen verden bedre. Det er nemlig i høj grad antikken, der lægger spor ud til vores moderne samfund! I oldtidskundskab eftersøger vi sporene, og det er derfor et nødvendigt fag, hvis man vil forstå og reflektere over nutidens kultur. I oldtidskundskab forholder vi os nysgerrige og åbne over for det fremmedartede og faget danner derfor basis for kulturforståelse helt generelt.
Efter et år med oldtidskundskab vil du både have fået svar på nogle helt konkrete spørgsmål såsom:
- Hvorfor ser Århus Banegård ud, som den gør?
- Hvad betyder det egentlig, når man siger, at noget er episk?
- Hvorfor er uglen forbundet med visdom?
- Hvor kommer udtrykket akilleshæl fra?
- Hvorfor er en komedieserie opdelt i episoder?
Og du vil også have reflekteret over nogle af de helt store eksistentielle og kontroversielle spørgsmål såsom:
- Hvad vil det sige at være fremmed og ikke kunne finde en plads i det eksisterende samfund?
- Skal man altid følge loven?
- Kan man sympatisere med et menneske, som begår gruopvækkende forbrydelser?
- Hvordan eksisterer man i en verden, hvor alt er relativt, hvor individet er frit, og hvor man er nødt til at famle sig frem i blinde for at finde ud af, hvem man er?
Oldtidskundskab indgår ofte i studieture, både i 2.g. og 3.g., så der er rig mulighed for at opleve ånden fra antikken og historiens vingesus – helt tæt på! København, Berlin, Athen og Rom er alle helt oplagte rejsemål.
Sidst, men ikke mindst, indgår oldtidskundskab i mange forskellige former for fagligt samspil. Som obligatorisk fag i alle klasser er der rig mulighed for, at faget kan samarbejde med andre fag om så forskelligartede emner som f.eks. sygdom, identitet, rejser, retorik og humor.
Eleverne benytter sig f.eks. af farveblyanter og papir, når de skal have styr på de mange mytefortællinger. Hvilken græsk tragedie gemmer sig mon her?