Historiefaget i gymnasiet handler om at forstå dig selv og den verden og tid, du lever i.
Trumptilhængere stormer den amerikanske kongres, statsministeren beder os udvise samfundssind og Hong Kong protesterer i gaderne. Alle disse fænomener knytter sig til fortiden. Historie handler i høj grad om at lære at tolke og forklare både fortidige begivenheder samt forstå nutidige begivenheder i lyset af fortiden. Hvad sker der? Og hvorfor skete det lige nu? Og hvilke konsekvenser har det for mig, Danmark og måske endda verden? Det er i dette spændingsfelt mellem dig selv og verden, fortiden og nutiden at historiefaget befinder sig.
Vi vil komme til at diskutere, hvornår noget er historie. Hvordan kan vi forstå Anden Verdenskrig og dets konsekvenser og samtidig undersøge familielivet på gården i 1800-tallet? Hvilken rolle spiller store revolutioner sammenlignet med én kvindes overvejelse om at få foretaget en abort i 1930? Her bliver det tydeligt, at vi også vil diskutere forskellige typer af historie. Hvilke forskelle er der på krigshistorie og kulturhistorie? Politisk historie og mentalitetshistorie? Historie er på mange måder et fag, der rejser spørgsmål, og hvor vi så må prøve at komme med velbegrundede, men også til tider mangelfulde, svar.
Historie er et metodisk fag, hvor du med hænderne i rigtigt kildemateriale kan undersøge, tolke og snuse til historiske krige, filosofiske nybrud, unikke personligheder, politiske beslutninger, økonomiske kriser, komplotter, konspirationer og meget mere. Du kommer til i løbet af de tre år at arbejde med begivenheder og historiske perioder fra oldtiden til i dag og fra Danmark, Europa og verden. Det bliver spændende!