”Language has no independent existence apart from the people who use it. It is not an end in itself; it is a means to an end of understanding who you are and what society is like.” – sprogforsker David Crystal
Ja, sprog er en afgørende del af det at være menneske. Det er gennem sproget, vi lærer at forstå os selv og hinanden.
Engelsk er et verdenssprog og derfor et redskab til at forstå hinanden på tværs af lande og kulturer. Engelsk tales, skrives og høres overalt. Du støder på sproget, når du læser, hører musik, ser film, gamer, og når du er online. Det er derfor helt afgørende, at du som menneske i en moderne og globaliseret verden kan kommunikere på engelsk.
Engelskfagets kerneområder er sprog, litteratur og kultur. Via faget stifter du bekendtskab med forskellige engelsksprogede kulturer, både USA, Storbritannien og andre engelsksprogede områder. Du kommer til at arbejde med sproget som et mundtligt og skriftligt udtryksmiddel, og du lærer at analysere og fortolke forskellige former for tekster: fiktion, sagprosa og film – kompetencer, som ruster dig til den globaliserede verden, vi lever i.
I gymnasiet kan du vælge engelsk på enten A- eller B-niveau. På A-niveau har du faget i alle tre år. På B-niveau afslutter du faget efter to år. Er du blevet bidt af faget, kan du vælge faget som valgfag i 3.g, så du ender med at have engelsk på A-niveau.
Emner
Vi læser tekster og ser film om mange forskellige emner. Nogle eksempler kunne være:
- Den amerikanske drøm
- Kultursammenstød i Storbritannien
- At rejse
- Indien
- Amerikansk våbenkultur
- Englændernes kolonistyre
- Latinoer i USA
- Ulighed i Storbritannien
- 1. Verdenskrig
- William Shakespeare (på A-niveau)
Vi læser en del tekster fra aviser og blade og uddrag fra historiebøger (sagprosa), men vi læser også meget skønlitteratur. Det kan f.eks. være digte, noveller, skuespil eller romaner. Film, både spillefilm, kortfilm og dokumentarfilm, og måske reklamefilm, bruges også i undervisningen i vid udstrækning. Fremgangsmåden er stort set den samme hver gang. Vores krumtap er: hvordan læser, forstår og vurderer vi stoffet?
Det er vigtigt at kunne forstå, hvad forfatterne skriver, hvorfor de skriver som de gør, og hvem de skriver til. Der er stor forskel på de forskellige slags tekster (genrer), men i alle tilfælde skal vi arbejde med sprog, form og indhold, eller ord, grammatik og (tekst)analyse.
Tværfagligt samarbejde
Engelsk er kort sagt et fag, som favner bredt, og som derfor også kan spille sammen med mange andre fag om emner som for eksempel:
- Storbyen
- Rap
- Ungdomskultur
- Præsidentvalg i USA
- Overvågningssamfund
- Etnicitet og integration
- Fremtidsvisioner (etik og videnskab)
- Spanglish (blanding af engelsk og spansk sprog og kultur i USA)
Vælger du Engelsk som en del af din studieretning, vil der altså være mange muligheder for at samarbejde med de øvrige fag i din studieretning.
Engelsk udgør – sammen med tysk, fransk og spansk – de sproglige fag. Da engelsk er et sprogligt fag, har det også en central placering i forhold til Almen Sprogforståelse (AP), der er gymnasiets grundkursus i sprog. Engelsk indgår i den mundtlige prøve i AP i slutningen af grundforløbet.
Eksamen
Der findes både en mundtlig og en skriftlig eksamen på både A- og B-niveau:
Mundtlig eksamen
Til mundtlig eksamen har du en times forberedelse. Du trækker en ulæst tekst med relation til et gennemgået forløb.
Til selve eksaminationen skal du lave et oplæg, hvor du analyserer og perspektiverer teksten til de temaer og tekster, du har beskæftiget dig med i forbindelse med undervisningen.
Skriftlig eksamen
Til skriftlig eksamen har du 5 timer.
Eksamen består af et antal sproglige opgaver og at skrive en analyse af en tekst (fiktion eller sagprosa).