Hvad er bioteknologi?
Bioteknologi er et fagområde, der kombinerer viden fra biologi og kemi. I Bioteknologi arbejder vi tematisk med en række sundhedsfaglige, miljø-og energimæssige problemstillinger, herunder emner som medicinfremstilling, fødevareudvikling og bæredygtig produktion.
Bioteknologi findes kun som studieretningsfag og kun på A-niveau.
Kombinationen af faglig viden fra biologi og kemi
Ved at anvende kemi får man et stærkt værktøj til at give en mere dybdegående forklaring af biologiske fænomener.
Når man eksempelvis ser på syrning af mælk til yoghurt, kan man biologisk se nærmere på de bakteriestammer, der har betydning for syrningsprocessen og se på under hvilke forhold disse bakterier trives bedst. Kemisk kan man beskrive og forklare de ændringer der sker med konsistensen når den tyndtflydende mælk omdannes til en mere tyktflydende yoghurt.
Du vil meget af tiden opleve at bioteknologi er ét fag, hvor biologi og kemi arbejder tæt sammen.
Den eksperimentelle del
Faget er eksperimentelt, og vi vil både arbejde praktisk med ”klassiske” teknologier som ølbrygning eller fremstilling af ost og nyere teknologier som gensekventering og PCR.
Meget af det eksperimentelle arbejde foregår i laboratoriet. I det eksperimentelle arbejde lærer du at mestre en bred vifte af basale laboratorieteknikker. Du vil også skulle anvende din viden og dine laboratoriefærdigheder i øvelser, hvor du selv er med til at designe forsøg. Det kunne fx være i forbindelse med at undersøge forskellige faktorers betydning for holdbarheden af ost.
Bioteknologi giver dig stor indsigt i et område, der såvel forskningsmæssigt som i produktionen af ex medicin og fødevarer, spiller en stadig større rolle i det moderne samfund. Faget kan derfor være et godt valg for dig, der både interesserer dig for nye teknologier, men samtidig også gerne vil have en faglig viden om, hvordan menneskets krop er opbygget, fungerer og påvirkes af en række ydre faktorer.